Skip to content

Hiusten harmaantuminen osa 2.

tammikuu 23, 2010

Ruokavaliolla on merkitystä hiusten värin kehittymiseen, mutta tärkein asia on muistaa, etteivät hiukset ole mitenkään erillinen osa kehoa, vaan ovat heikoimmassa asemassa ruuan saannin suhteen. Niinpä lievätkin ravinteiden puutteet vaikuttavat hiusaineksen kehittymiseen, hiuksen kasvunopeuteen ja väriaineen muodostukseen.

Hieman harhaanjohtavasti TV-1:n ”Puoli seitsemän” toimittaja Risto Kuusisto otti esille maitotuotteiden puuttumisen siitä ruokavuoresta, jossa näytettiin terveelliset perusruuat. Hän kysyi tähän tyyliin, että huomasitteko, mikä puuttui tarjottimelta? No, maitoahan sinne ei kaadettu. Syy ei ollut siinä, että maitotuotteet olisivat jollain lailla mukana hiusten harmaantumisessa, ja siksi niitä ei lirautettu muiden ravintoaineiden joukkoon. Olen havainnut uskomattoman monella maitotuotteiden aiheuttavan hiusten haurastumista, ja siten osaltaan edistävän hiustenlähtöä. Ei tietenkään kaikilla. Hiusten harmaantumisessa maidolla ei varmaankaan ole mitään tekemistä. Ei ainakaan minun tiedossani, eikä sitä ole tutkittukaan.

Ihmisten ulkonäkö on erilainen. Niin myös jokaisen ”koneisto” toimii eritavalla ja tarvitsee erilaisen ruokavalion ja huollon. Jos näin ei olisi, kaikilla olisi todennäköisesti samat vaivat, yliherkkyydet, allergiat, yhtä aikaa sairastumiset, hiusten harmaantumiset jne. Olemme joka suhteessa yksilöitä.

Hiusten haurastuminen voi olla ensi askel värin muodostumisen esteenä. Se olisi tutkittava asia. Hiusten haurastumisen tekijöistä täytyykin kirjoittaa seuraavan kerran..

Tutkiminen onkin kiinnostavaa, sillä hiuksista voidaan selvittää monta asiaa. Jos hiusten harmaantumista tutkitaan, pitäisi ensin kuitenkin ottaa vaikkapa sata alle kolmekymppistä jo harmaita hiuksia saaneita nuoria, tehdä verestä tarkka analyysi ja katsoa vitamiini- ja hivenainetaso ym. arvot. Siitä nähtäisiin, onko yhteisiä nimittäjiä, joista tietysti ensimmäisenä kiinnostaa mangaani, foolihappo, B5-vitamiini, kupari ja kalsium. Toki kaikki muutkin veriarvot. Otoksen pitäisi olla hyvin homogeeninen: terveitä, samaa sukupuolta, lähes samanikäisiä ja elintavoiltaan kutakuinkin samantyyppisiä.

Laserhoidoista yllättäviä havaintoja harmaantumisen korjaantumiseen

80- ja 90-luvulla tehtiin HiusAkatemian ”esiasteessa” Salon Alexandrassa runsaasti hoitokokeiluja eri hiusongelmiin. Käytimme Boston-hiuslaseria, joka on turvallinen ja osoittautui tehokkaaksi. Hiustenlähtöön ja kaljuuntumiseen saatiin laserilla yllättävän hyviä tuloksia. Sivutuotteena havaittiin, että harmaisiin hiuksiin alkoi ilmestyä väripigmenttiä. Jopa niin paljon, että hoidettavien tuttavat luulivat heidän käyneen hiusten värjäyksessä!

Jo aiemmin huomasin mikroskooppisessa hiustutkimuksessa, että monilla harmaissa hiuksissa oli hiuksen keskellä normaalia paksumpi ydinkerros kuin väripigmenttihiuksissa. Se antoi aiheen olettaa, että väripigmentti saattaa vetäytyä ytimen ympärille, josta se vähitellen laserin vaikutuksesta palautuu hiuksen ns. kuitukerrokseen. Hiushan on sähköinen – miksipä sähköisyys ei voisi saada väripigmenttiä liikkeelle! Näin ajatus yksinkertaistettuna, kun sitä ei sen enempää voi tutkimatta tehdäkään. Kiinnostavaa – mistä tutkimusrahat?

Ylipäätään – sääli, ettei mikään rahanjakoinstanssi ole tajunnut, että hiukset eivät ole vain kosmeettinen seikka, vaan tärkeä osa kehon terveyden ja hyvinvoinnin tiedottajana!

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: