Skip to content

Stressi

helmikuu 4, 2010

”Ei minulla ole stressiä” on hyvin tuttu lause hiustutkimuksessa hiustutkijalle.

Kuitenkin 2000-luvun yksi yleisempiä hiustenlähtöä vauhdittavia tekijöitä on juuri stressi. Voi sanoa kokemukseen perustuen, että suurimmalla osalla hiustenlähtötapauksista stressi on mukana vaikuttamassa muiden haittatekijöiden rinnalla, olkoonpa kyseessä minkälainen hiustenlähtötyyppi tai muu hiuspohjan ongelma tahansa.

Ei stressi olekaan aina mielen juttu. Keho reagoi jakamalla mielen taakkaa, mikä on ongelmista selviämistä henkisellä tasolla. On tietenkin eri asia, millä tavoin stressi kenenkin kehoon vaikuttaa.  Siitä saisikin paksun kirjan verran asiaa.

Joka tapauksessa stressi näkyy mikroskooppitutkimuksessa yksiselitteisesti, mutta stressiin olisi aina puututtava. Hiustenlähtö on yksi merkki, että stressikynnys on ylitetty. Silti stressi on vain hiustenlähdön osatekijä, äärettömän harvoin – jos koskaan – kokonaan yksin syyllinen. Parhaimmillaan – tai pahimmillaan – miten vaan, olen löytänyt yhdeltä henkilöltä toistakymmentä haittatekijää, jossa stressi on ollut osallisena.

Vastustuskyky on saanut vähän samanlaisen epämääräisen tarkoituksen kuin stressi. Luultavasti monikaan ei tiedä täsmälleen, mitä nämä kaksi sanaa pitävät sisällään.

Mainoksissa mainostetaan jos jonkinlaista valmistetta ’nostamaan vastustuskykyä’, ja varmaankin ne menevät hyvin kaupaksi. Kuitenkaan yhdellä suuhun pistettävällä pillerillä tai lusikoitavalla herkulla ei vastustuskyky nouse huippuunsa. Tarvitaan kokonaisuus.

Kokonaisuus pitää sisällään monta asiaa. Yhdelle yhtä ja toiselle toista. Siksipä ei ole täydellistä yhtä tekijää, joka nostaisi vastustuskyvyn sellaiselle tasolle, jossa sika-ym. flunssilla tai muilla sairauksilla ei olisi asiaa.

Kun syödään vastustuskyvyn nostamiseksi suositeltua valmistetta, voi olla iso taudin mentävä aukko olemassa, joka pitäisi täyttää monella, monella muulla asialla. Varoisinkin näitä neuvoja! Se on markkinointia, ei muuta.

Kun hiuksia lähtee, vastustuskyky ja stressi eivät ole riittävällä tasolla.

Kun halutaan hyvä lopputulos, on silloin syytä varata aika hiustutkijalle, otattaa ensin laboratoriossa verikokeet ja tuoda ne mukanaan sekä käytössä olevat lääkkeet ja luontaistuotteet.

Hiustutkija analysoi ja antaa ohjeet.

HiusAkatemiassa ottaa vastaan ravitsemukseen erikoistunut hammaslääkäri, jonka puoleen kannattaa kääntyä, jos vastustuskyky ja stressi jatkavat häiriköimistään.

Stressihormonit ovat tahdosta riippumattomat turvaajat sekä häiriköt. Ne toimivat itsenäisesti, eivätkä tottele käskyjä..

Kun stressihormonit suojaavat, selviät monesta vaikeasta tilanteesta. Jos esimerkiksi pelastautuaksesi joudut kiipeämään palotikkailta alas, ja matkalla on terävä naula, et huomaa sen viiltävää haavaa, kun keskityt selviämään hengissä turvaan. Näitä esimerkkejä voisi ladella sadoittain.

Kun stressihormonit häiriköivät, on vaikutus joskus vain kiusallinen. Jos joudut yhtäkkiä pitämään setäsi 70-vuotisjuhlissa puheen, etkä ole tottunut puhuja, stressihormonit ovat aikamoiset kiusankappaleet. Suu kuivuu, ääni tärisee, kädet hikoavat ja puna nousee poskiin ja kaulaan. Ei siinä koe onnistumisen riemua!

Stressihormoneja voi opettaa. Se ei vain kiusallisissa tilanteissa onnistu. Se on hoidettava omana aikanaan.

Kun hiustutkijalle kerrotaan näistä asioista, voimme antaa alkupotkun stressin kanssa elämiselle hyvässä rinnakkaiselossa. Ei olekaan tarkoitus poistaa stressiä elämästä, on tarkoitus saada siitä hyvä yhteistyökumppani.

Luonnon antamat stressinhoitokeinot, joita ainakin voi soveltaa, ovat itku, nauru, puhuminen, liikunta, hyvät ystävät, harrastukset ja riittävä uni. Näitä kannattaa käyttää soveltuvin osin kutakin.

Surut surraan, ilot iloitaan, muista stressin aiheuttajista keskustellaan.

Mikroskoopissa hiustutkija näkee ja osaa arvioida stressin todellisen haitta-asteen.

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: