Skip to content

Hiusten hoitaminen on helppoa

maaliskuu 26, 2010

Olin Porissa kertomassa hiusten vahvistamisesta Evonian ja Vivanian (hyaluronihappo) avulla. Juttelemaan tuli vanhahko, sympaattinen herra, joka halusi tietää monia asioita hiuksista, niiden kasvusta ja kaljuuntumisesta. Yksi asia erityisesti askarrutti häntä, miksi vesipesu ei ole hiuksille suotavaa ja miten pitäisi pestä hiukset oikein. Yllätyin iloisesti, että miehetkin ovat kiinnostuneita hiusasioista ihan peruspohjalta lähtien.

Hiusten pesu ja hoitaminen on jäänyt sivuseikaksi, kun olen syventynyt hiustenlähdön saloihin, joten korjataanpa se asia tässä ja nyt.

Kaljua ja pystytukkaa lukuun ottamatta hiukset pitää pestä aina pää alaspäin. Ei suinkaan siksi, että ”shampoo valuisi hiusten latvoihin”, niin kuin joku on aikanaan sanani tulkinnut. Syy siihen on kolmijakoinen:

 1. Päänahassa on runsaasti hiki- ja talirauhasia, enemmän kuin muualla ihossa. Kun peset pää alaspäin, saat hiukset valumaan irti päästä, ja sormet on helpompi pujotella hiuspohjaan.
 2. Näin päänahka puhdistuu rasva- ja hikikerroksesta vispaamatta ja nujuuttamatta hiuksia tarpeettomasti. Hiukset ovat kuin luonnonsilkkiä, kyllä ne puhdistuvat helposti vähäisellä shampoomäärällä pusertelemalla hellävaroin.
 3. Näin säästät shampoota noin 50 %, ja samalla säästät myös hiuksia, ne eivät kuivu liiallisesta shampoomäärästä. Et sinä käsiäsikään pestessä laita saippuaa mielin määrin. Liika kuivattaa.

Jos peset seisoen ja yrität puhdistaa päänahan hiusten läpi, on sama kuin olisit suihkussa paita päällä ja yrittäisit peseytyä vaatteen läpi!

Toimi näin:

Pesu

 • Jos sinun on vaikea seisoa lähes kaksinkerroin pää alaspäin, ota jakkara ja istu.
 • Kastele hiukset ja hiuspohja oikein huolella, ei pikaisesti.
 • Jos sinulla on muotoilutuotteita ja hiuslakkaa, huljuttele aineet ensin pelkällä vedellä perusteellisesti pois hiuksista. Toivottavasti käyttämäsi tuotteet ovat vesiliukoisia. Sen voit testata levittämällä niitä käsiin ja kokeilemalla huuhtoa pois lämpimällä vedellä. Jos ne eivät liukene vedellä, vaan tarvitset saippuaa, niin eivät ne liukene hiuksistakaan, ja tarvitset todennäköisesti syväpuhdistajan poistaaksesi ne hiuksista. Älä siis käytä niitä enää.
 • Ota pieni määrä shampoota kämmenelle ja hankaa rakenne rikki käsien välissä. Pujottele sormet hiusten välistä päänahkaan ja näin levität hieromalla shampoon joka puolelle.
 • Pese rauhallisesti hierovin liikkein, sormet hieman koukussa, ei kämmenellä. Älä hosu.
 • Jos vaikuttaa siltä, että tarvitset lisätä shampoota, älä käytä kuitenkaan liikaa. Ei mitään isoa vaahtopöllyä pidä muodostua. Matalavaahtoisimmat ovat parhaita shampoita, vaahtohan ei ole pesevä ainesosa.

Huuhtelu

 • Kun alat huuhtoa hiuksia, tee se edelleen pää alaspäin.
 • Jatka pesevin, hierovin liikkein. Ensin päänahka, sitten hiukset.
 • Huuhdo huolella.

Jos tuntuu, ettei hiuspohja ole riittävän puhdas, toista pesu hyvin pienellä shampoomäärällä.

Hiusystävällisillä shampoilla ei hiuksista pidä tulla nitisevät ja natisevat.

Hoitoaine

Ihan jokaisen hiusten pesun jälkeen pitää käyttää hoitoainetta, joka levitetään koko hiusten pituuteen.

Hiuksia suojaa suomukerros, joka avautuu aina kun hiukset kastellaan. Hoitoaine sulkee suomut. Niitä ei saa jättää avoimeksi, sillä silloin hiuksista haihtuu kosteutta, joka sinne luontaisesti kuuluu. Hiukset kuivuvat, ohenevat, haurastuvat ja ovat veltommat. Oikein käytettynä hoitoaineet eivät latista hiuksia.

Toimi näin:

 • Huuhtelun jälkeen kuivaa hiukset hellästi kietomalla pyyhe turbaaniksi päähän ja taputtelemalla liiat vedet pois. Käännä pyyhkeen kuiva osa ja tee sama uudelleen.
 • Näin saat avautuneen suomukerroksen alta vedet pois, jolloin hoitoaine toimii riittävällä tehokkuudella.
 • Ota hoitoainetta kämmeniin. Ei tarvitse hangata. Rypistele hoitoaine hiuksiin – sinne tänne – mahdollisimman laajalle.
 • Vedä loputkin hoitoaineet sormista pois koko tukkaan.
 • Ota ”mummokampa”, jossa on harva ja tiheä pää. Selvitä ensin harvalla osalla hiukset takuista ja kun kampa on kulkenut takertumatta hiuksissa, kampaa tiheämmällä puolella useita kertoja hiukset läpi. Näin saat pienen määrän hoitoainetta levittymään joka hiuksen osaan.
 • Näin säästät hoitoainetta (= rahaa), saat parhaan tulokset, suomut sulkeutuvat ja hiukset voivat hyvin.

Huuhdo hoitoaine niin viileällä vedellä kuin pää kestää – edelleen pää alaspäin. Näin hiussuomut pysyvät sulkeutuneina, viileä vesi aktivoi verenkiertoa ja olo on jälkeenpäin raikas ja miellyttävä.

Käytä muotoilutuotetta lopuksi suojaamaan hiuksia

 • Kuivaa pyyhkeellä huolella liiat vedet pois huuhdottuasi hoitoaineen.
 • Rypistele jälleen pää alaspäin geeliä tai muotovaahtoa hiuksiin, kampaa läpi ja anna kuivua luonnollisesti.
 • Muotoilutuotteet ryhdistävät ja samalla estävät suomukerrosta avautumasta. Jo pelkkä ilmansaaste, aurinko ja pakkanen avaa suomukerrosta. Näin hiukset pysyvät hyväkuntoisina ja kiilto säilyy.
 • Fööni kuluttaa hiusta – käytä sitä säästeliäästi, eikä ainakaan kovin kuumalla.
 • Samettirullat ovat hiusystävälliset, jos pidät sen tyyppisestä kampaussysteemistä. Muoviklipseillä voit saada näppärästi hiukset kohoamaan tyvestä, kunhan pujottelet niitä sinne tänne. Sormikiharat on myös helppo tehdä, jos viitsit nähdä vaivaa, eivätkä paina yöllä, jolloin ei tarvita fööniä ollenkaan.
 • Kysy meiltä neuvoa, mikä sinun hiustyyliisi on turvallisin kampaustekniikka kotona.

Värjäytä ja permanenttaa hiuksiasi, niin saat volyymiä hiuksiin. Kyllä hius kestää hyvin ammattimaisesti tehdyt käsittelyt.

Hius on uusiutuva ”luonnonvara”. Jos ei liian usein tehdä kemiallisia käsittelyjä, niin haittaa niistä ei ole, ellei ole allerginen niille aineille.

Käytä HiusAkatemian jäsenliikkeitä, näissä kampaajat ja parturit on koulutettu turvallisiin menetelmiin ja reagoimaan nopeasti oikein, jos joku aine ärsyttää.

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: