Skip to content

Talipunkki

maaliskuu 9, 2011

Löysin talipunkkeja 1990-luvun alkupuolella hiustutkimuksen yhteydessä. Silloin talipunkki oli täysin tuntematon niin hiusalan ihmisille kuin ihotautilääkäreillekin. Eräs ihotautilääkäri arveli sitä kärpäsen toukaksi. Vasta kun kävin Eläinlääketieteellisessä Korkeakoulussa näyttämässä talipunkeista ottamaani videokuvaa, niin siellä todettiin sen olevan ihmisessä oleva hämähäkkieläimiin kuuluva loinen. Se oli jo 1800-luvulla löydetty.

Etsin silloisen HYKSIN tiedostoista talipunkkitutkimuksia, joita oli tehty, mutta pääasiassa tutkijat törmäsivät seinään siinä, ettei se elänyt laboratorio-olosuhteissa. Sen tartuntamekanismia ei saatu selville.

Loistutkijaprofessori otti minuun yhteyttä ja aloitimme yhteistyönä tutkia tätä pikku madon näköistä loiseläintä. Siinä selvisi runsaasti asioita, joista kerron tässä.

Talipunkkeja on löydetty 65 lajia, se elää monissa eläimissä, kuten koirissa, lehmissä jne. Niistä kahta lajia ihmisellä: Demodex folliculorum eli pitkä talipunkki ja Demodex brevis eli lyhyt- eli kasvopunkki.

Talipunkki on niveljalkaisiin hämähäkkieläimiin kuuluva matomainen, läpikuultava, sokea, 8-jalkainen loinen. Sen jalat liikkuvat kukin omaan suuntaansa, se voi liikutella niitä vapaasti toisistaan riippumatta. Kussakin nivelisessä jalassaan sillä on kaksi hakamaista kynttä, joilla se saa tukevan otteen liikkuessaan talin liukastamassa ihohuokosessa tai hiustupessa.

On arveltu, että Demodex folliculorum on keskimäärin 0,4 mm pitkä, Demodex brevis on n. 0,1 mm pitkä, mutta mikroskooppi osoittaa huomattavasti suurempia koko eroja.

Talipunkki elää sekä hapellisessa että myös hapettomassa tilassa.

Talipunkin on arveltu elävän 15 pv. Koska sitä ei ole onnistuttu kasvattamaan laboratoriossa, ei täyttä varmuutta sen elinkaaresta ja lisääntymisestä ole.

Elinaikanaan se kokee muodonmuutoksia: muna, kolme toukkavaihetta (larva, protonymfi ja nymfi) ja sitten punkista kehittyy sukukypsä aikuinen.

Talipunkkeja on sekä naaras- että koiraspuolisia. Ne eivät voi kuulua normaalibakteerikantaan (normaalifloora), sillä bakteerit eivät parittele! Bakteerit lisääntyvät jakaantumalla. Sitä paitsi normaaliflooraan kuuluvat vain bakteerit – eivät loiset.

Talipunkki pyrkii munimaan hiuspussin sisälle munansa turvaan, jolloin poikkeuksetta hiusjuuri kuolee kesken kasvunsa.

Talipunkin pinta on kitiiniä, joka on selluloosan omaista ja hitaasti hajoavaa. Kitiini voi aiheuttaa allergisia oireita ja tukkeutumia hiustupissa, jotka ilmaantuvat finneinä, punottavina läntteinä tai pienenä ihon epätasaisuutena.

Talipunkit kantavat sieniä ja bakteereita, erityisesti pitkä talipunkki, mutta myös lyhyessä talipunkissa on löydetty bakteerien kantajia. Tällöin tulehdukset ovat olleet hyvinkin rajuja ja dramaattisia.

Ravinnokseen se käyttää ihon epiteelikudosta ja talirauhasen eritettä.

Talipunkilla ei ole lainkaan peräsuolta, se oksentaa ruokansa. Samalla oksennuksen mukana leviää hiustuppeen bakteereja / sieniä, joita talipunkki kantaa.

Talipunkki ei syö hiusta, eikä ime verta, jonka vuoksi on uskottu, että talipunkki on ”harmiton ja vain puhdistaa hiustuppea”. Nyt tiedetään, että talipunkki on haitallinen. Tulehdukset ovat tavallisin seuraus, josta alkaa aina hiustenlähtö.

Hiusjuuret, joissa talipunkki elää, joutuvat näivettymistilaan johtuen siitä, että talipunkki syö talia, jota hius tarvitsee ravinnon välitykseen.

Lyhyt talipunkki tavataan kulma- ja nenäkarvoissa, silmäripsissä, korvakäytävässä, ihomadoissa, otsalla ja ohimoilla, mutta joskus myös hiustupissa. Pitkä talipunkki on yleensä vain päänahassa, mutta löytyy tulehdusalueilla kasvoissa (ruusufinni, akne).

Tulehtuneessa ja finnisessä hiuspohjassa on usein talipunkkeja, joskaan mikään ihotyyppi ei varmuudella tarkoita, että siellä olisi talipunkkeja.

Talipunkkeja esiintyy enemmän kesän jälkeen, joten se lisääntynee lämmön ansiosta vai levittääkö niitä lentävät, pistävät hyönteiset? Myös ihmisillä iän myötä punkkien määrä lisääntyy, mikä viittaa heikentyneeseen vastustuskykyyn. Lapsilla niitä tavataan harvoin.

Mikäli talipunkki näyttää runsastuneen ongelmaksi asti, on syytä selvittää, miksi. Eri sairaudet saavat aikaan vastustuskyvyn heikkenemisen, kuten diabetes, reuma, ruusu-finni, syövät, HIV. Myös laktoosi-intoleranteilla on joskus havaittu olevan poikkeuksellisen runsaasti punkkeja. Ei kuitenkaan kaikilla edellä mainituilla ole talipunkkeja, joten selkeää ”sääntöä” ei ole.

Talipunkit aiheuttavat välillisesti kutinaa, joka johtuu talin vähenemisestä, ihon kuivumisesta tai punkkien kantamista tulehdusta aiheuttavista mikrobeista.

Koska talipunkki tuo hiustupen pohjan steriilille alueelle tulehduksen, se ei missään tapauksessa ole harmiton. Saattaa olla myös niin, että mm. ihomadoissa, kulmakarvoissa, silmäripsissä elävä Demodex brevis on aiheuttanut sellaisen uskomuksen, että yleisnimitykseltään ’talipunkki’ on harmiton. Tulehtuneissa silmäripsissä näyttää löytyvän pitkä talipunkki D. folliculorum.

Muutamia esiin tulevia kysymyksiä talipunkista

Onko talipunkki kaikilla?

Talipunkkeja ei ole kaikilla. Hiustenlähtötutkimuksen mukaan (otos n. 600 ihmistä) talipunkkeja esiintyy terveessä hiuspohjassa 5,7 %:, jotka ovat niitä ”harmittomia” lyhyitä talipunkkeja ja tulehtuneessa hiustenlähtötapauksessa n. 80 %:lla, jossa voi olla molempia, mutta pääasiassa pitkää punkkia.

Voiko talipunkin karkottaa?

Jokaiselle, joka haluaa karkotuksen, sen voi tehdä, koska talipunkista ei ole mitään hyötyä ihmiselle. Talipunkki on loinen. Karkotus on täysin vaaraton. Sillä eliminoidaan talipunkin mahdolliset haittavaikutukset. Tulehdukset on kuitenkin hoidettava erikseen.

Tarttuuko talipunkki karkotuksen jälkeen?

Kyllä se voi tarttua. Eihän sairauksiakaan voi estää tarttumasta uudelleen, vaikka potilas on sillä kertaa parantunut. Karkotus ei luo mitään immuniteettia. Kuitenkin talipunkin runsastuminen uudelleen kestää pitkähkön aikaa ennen kuin naaras ja koiras löytävät toisensa ja naaras munii, josta uusi sukupolvi alkaa laajentua. Vastustuskykyä on pyrittävä nostamaan ja hiuspohjaa on syytä hoitaa usein pitkänkin ajan.

Jos talipunkki ei häviä yhdessä karkotuskuurissa, mitä pitää tehdä?

Karkotus uusitaan, mutta sitä ei pidä tehdä usein ja toistuvasti. Kaksi kertaa puolen vuoden aikana ei haittaa. Yleissuositus on vuoden välein. Muistettava jatkohoito ainakin 3 kk:n ajan.

Karkotuksen varmistus ja tehoste

Jos päänahassa on runsaasti kiteytynyttä (kristallisoitunutta) talia, on vaikeaa saada talipunkkeja karkotetuksi. Silloin hoidetaan ensin kiteytymät pois erikoismenetelmällä (kapillaarihoito), ja tarkistetaan mikroskoopilla hoidon onnistuminen.

Kiistatta voidaan osoittaa, että talipunkki aiheuttaa suoraan sekä välillisesti hiustenlähtöä. Vaikka talipunkin löytyminen monista tuntuu dramaattiselta, on muistettava, ettei se ole yksinään syy hiustenlähtöön, mutta vuorenvarmasti merkittävä osatekijä.

Talipunkin aiheuttama hiustenlähtö on hidas ja etenevä prosessi, se ei aiheuta äkillistä hiusten tippumista, vaan vähin erin näyttää hiusten määrä vähentyvän. Usein kuulee väitettävän, että ”iän myötä hiukset lähtevät”. Ei se niin ole. Iän myötä tulee kremppoja, vastustuskyky heikkenee, sairauksia, ravinnon ja vitamiinien vajauksia jne. Siinäpä oivallinen tartuntakohde!

HiusAkatemian hiustutkijat selvittävät talipunkin esiintymisen, sillä vain mikroskooppisessa hiustutkimuksessa on talipunkki mahdollista löytää. Sitä ei voi silmin katsomalla mitenkään havaita, koska se elää syvällä päänahassa hiustupen pohjalla, eikä kävele hiuksissa kuten täi.

Aina kannattaa tulla hiustutkimukseen, kun epäilee, ettei kaikki ole kunnossa tai hiusten määrä on vähentynyt. Turha miettiä ja odotella, jatkuuko ongelma.

Ks. www.hiusakatemia.fi, sieltä löydät lähimmän HiusAkatemian jäsenliikkeen.

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: