Skip to content

Ravinto kiinnostaa – myös kartettavat ravinnossa kiinnostaa

Touko 16, 2011

Olen lukenut silmät soikeina Mats-Eric Nilssonin kirjaa PETOS LAUTASELLA, josta kokosin poimintoja. On aika järkyttävää, että meille suomalaisille on annettu mielikuva, että meillä viranomaisvalvonta on niin hirveän tarkkaa, että voimme ostaa turvallisesti kaikkea, mitä kaupan hyllyltä löytyy. Vaan näinpä ei ole.

Tässä koottuna mitä tulee karttaa ravinnossa. (Lähde: M-E. Nilsson petos lautasella)

  • Viranomaisten kannalta on tärkeintä, ettei ruoka ole suoranaisesti haitallista terveydelle.
  • Tärkkelyksellä ja muilla sakeuttamisaineilla lisätään elintarvikkeiden tilavuutta ja saadaan tasainen, miellyttävä rakenne. Algiinihappo lisää salaatinkastikkeen jähmeyttä – sitä on myös kauneusvoiteissa ja lotioneissa.
  • Tärkkelystä on varsinkin vähärasvaisissa ja terveellisiksi väitetyissä tuotteissa. Muunnellun tärkkelyksen ravintoarvo on alhainen ja energiapitoisuus useimmiten korkea!
  • Elintarvikkeissa on valtavasti väriaineita, jotta ruoka miellyttää silmää. Väri peittää tuotteen heikon laadun.
  • Aromit. Niiden tehtävänä on:

1). luontaisten makujen jäljitteleminen tuotteissa, joissa on lähinnä tärkkelystä, rasvaa ja ehkä makeutusainetta tai sokeria.

2). Makuelämyksen korostaminen.

Aromeja ei valvota yhtä tehokkaasti kuin lisäaineita, eikä niille ole edes annettu E-koodia. Kuluttaja ei saa tietää, mistä aineista on kyse, kun mainitaan ”aromit” tai keinotekoiset aromit”

  • Vaniljan makua lehmänlannasta. Vain 2-3 % eri puolilla maailmaa vaniljanmausta on kasvista. Kaikki muu on jäljitelmää, peräisin petrokemian teollisuudesta tai lahosta kuusipuusta (= vanilliini )

Etyylivanilliini, jota valmistetaan petrokemian tuotteista, on täysin keinotekoinen aine.3½ x vanilliinin vahvuisena ja markkinoiden halvimpana se on käytetyin vanilja-aromi!

Japanin kansainvälisen lääketieteellisen keskuksen tutkijat paljastivat 03/2006 keksineensä menetelmän vanilliin tuottamiseksi lehmänjätöksistä.

  • Hunajatesti: Lämmitä pullossa 2 rkl hunajaa ja 6 rkl alkoholia. Ravista voimakkaasti. Anna seistä, kunnes seos on kylmennyt. Jos hunaja on tärkkelyssokerilla väärennettyä, kuten usein on, pullon pohjalle muodostuu kiinteä valkeahko kerros, sitä paksumpi, mitä enemmän hunajaa on käsitelty.
  • Kinkkuviipaleet: Rasvaton liha irrotetaan sian luista ja hakataan karkeaksi.

1). Silppu kuljetetaan hydraulisten varsien alla, jossa neularivit ruiskuttavat siihen vettä, sokeria, säilöntä- maku- ym. lisäaineita.

2). Silppu siirretään betonimyllymäiseen koneeseen, jossa siihen pyöritetään ja vaivataan samantapaista seosta kuin ensimmäisessä vaihtoehdossa. Käsittelyn aikana massasta erottuu aminohappoa, jonka vaikutuksesta massa muuttuu tahmeaksi. massa puristetaan pyöreisiin muotteihin ja keitetään.

Jos ”kinkku” halutaan myydä viipaloituna ja aidon näköisenä, muotit reunustetaan rasvakerroksella. Voilá et bon appétit!

  • Tropicana-täysmehu: Se voi olla jopa 11 kuukautta vanhaa, ennen kuin se saadaan juotavaksi. 10 kk sadonkorjuusta kauppaan ja sitten vielä kuukausi viimeiseen myyntipäivään.
  • Becel pro.actice: ”Syö hyvin – pysyt elämäsi kunnossa” Unilever kehottaa.

Brandin margariinin, jogurtin ja maitojuoman sanotaan ”alentavan veren kolesterolitasoa”. Kaikissa on kasvisteroleja. Konserni vetoaa tutkimuksiin, joiden mukaan kasvisterolit vähentävät kolesterolin imeytymistä suolesta.

Muuten mainitut tuotteet sisältävät samoja kemiallisia aineita, joita on yleensäkin rajun käsittelyn läpäisseissä teollisissa tuotteissa.

  • Terveysvaikutteiset elintarvikkeet eivät voi milloinkaan korvata kasvisten, hedelmien ja täysjyväviljan runsasta ravintoainevalikoimaa, eivätkä kumota epäterveellisen ruuan haitallisia vaikutuksia.
  • Kirjan kirjoittaja sanoo: ”En koskaan suvaitse aromivahventeiden, aromien, väri- tai emulgointi- ja stabilointiaineiden kaltaisia lisäaineita. (S. 175).
  • Leipään pumpataan mahdollisimman paljon ilmaa. Vertailu pitäisi olla painon mukaan, ei koon.
  • Luomutuotteet eivät välttämättä ole lisäaineettomia. Tosin niihin ei saa lisätä keinotekoisia väri- ja makeutusaineita eikä aromivahventeita.
  • Suomessa sovelletaan EU:n luomuasetusta, joka sallii kasviperäisissä tuotteissa kaikkiaan:
    • 11 hapettumisenesto- ja säilöntäainetta
    • 14 emulgointi-, stabilointi- ja sakeuttamisainetta
    • 6 ainetta ryhmästä, jossa on happamuudensäätö- ja nostatusainetta sekä muita aineita
    • 4 pakkauskaasua ja ponneainetta.
    • Eläinperäisissä tuotteissa luvallisia E-koodilla varustettuja lisäaineita on KTM:n asetuksen mukaan 25 kappaletta!

 

  • Appelsiinimehu ja nektari: Parasta tuoremehua saa itse puristamalla, Kaksi appelsiinia riittää lasilliseen, joka syntyy minuutissa. Jos mehun juo heti, makuaineita ja C-vitamiinia ei mene hukkaan.

Vedellä jatkettu ja sokerilla makeutettu juoma, joka ei missään nimessä ole 100 % täysmehua, voi saada viekoittelevan nimen nektari, vaikka sen hedelmäpitoisuus ei ole suurempi kuin 25 %.

  • Balsamietikka: Aceto balsamico di Modena kuulostaa aidolta. Jokseenkin kaikki balsamietikat ovat tavallista ruskealla karamellivärillä värjättyä viinietikkaa, johon on sekoitettu rypälemehua. Ne sisältävät väriainetta E 150d, jota valmistetaan ns. ammoniumsulfiittimenetelmällä ja käytetään Coca-Colan väriaineena.
  • Banaani: On kaksi syytä ostaa luomubanaaneja: 1). niiden viljelyssä ei käytetä torjunta-aineita. Hehtaarin suuruiselle banaaniviljelmälle levitetään vuosittain 50 kiloa torjunta-ainetta. 2). Luomubanaanit ovat pienempiä ja makeampia, eivätkä mauttoman puisevia. Syöntikypsän banaanin kuoressa ei saa olla yhtään vihreää. Muutamia pieniä täpliä saa kernaasti olla.

 

  • Broileri: Kaikkialla maailmassa on isoja broileritehtaita, joissa on valtavia määriä yhteen sullottuja, antibiooteilla kesytettyjä eläimiä. Vaihtoehtona on jyväbroilerit, joka maistuu hieman paremmalta. ne kasvatetaan yhtä kehnoissa olosuhteissa, mutta saavat erilaista rehua, ei tavanomaista viljan ja soija- ja kalajauhon seosta.

Suomessa luomubroilerintuotanto on lopetettu kannattamattomana.

 

  • Magnumjäätelö sisältää mm. rasvatonta maitotiivistettä, kasvirasvaa, glukoosi-fruktoosisiirappia, herajauhetta, täysmaitojauhetta, rasvahappojen mono- ja diglyseridejä, polyglyserolipolyrisiinioleaattia, soijalesitiiniä, johanneksenleipäpuujauhetta, karrageenia, aromeja ja karoteeneja.

 

  • Margariinit:
    • Öljykasvien siemenissä oleva rasva erotetaan teollisuusbensiinillä.
    • Raakarasva-aineet käsitellään fosforihapolla ja neutraloidaan lipeällä. Näin niistä poistetaan lesitiini ja vapaat rasvahapot.
    • Öljy vaalennetaan luontaisen värin poistamiseksi.
    • Maku, haju ja liuottimien jäännökset, joita öljyssä saattaa vielä olla, pestään pois deodorisoinnin eli höyrytyksen avulla.
    • Jos rasva kovetetaan, jotta se kiinteytyisi, käytetään vetykaasua ja nikkeliä.
    • Ellei sitä koveteta, on seuraava vaihe ns. uudelleen esteröiminen, johon tarvitaan natriummetylaattia tiettyjen rasvahappojen hajottamiseksi.
    • Jotkin öljyt, esim. palmuöljy, jäähdytetään ja suodatetaan – joskus liuottimen avulla. Näin öljy hajotetaan fraktioiksi eli osiksi, joilla on eri sulamispiste.
    • Ennen voileivällesi päätymistä margariiniin on vielä sekoitettu erilaisia lisäaineita, joilla pyritään tiettyyn tavoitteeseen – siihen, että se muistuttaisi voita.
    • Monille huipputeknisille margariineille on vaihtoehto, joka ei ole yhtä kevyt. Suomessa Oivariini ja Ingmariini, joissa tosin on myös happamuudensäätöainetta.
  • Fun Light on erityisen vastenmielinen kemialliselta koostumukseltaan. Esim Fun Light starfruit sisältää E 160a, E 160e ja E 150d – joilla juomaan saadaan kirkkaan oranssi väri. Muita lisäaineita ovat happamuudensäätöaineet E 296 ja E 331, aspartaami ja asesulfaami K, erittelemättömät aromit, stabilointiaineet E 415, E 414 ja E 445, säilöntäaine E 202 ja hapettumisenestoaine E 300. Lisäksi juomassa on yhtä ainetta: vettä.

 

  • Suklaassa ei pitäisi olla sellaisia lisäaineita kuin soijalesitiini, joka on emulgointiaine.

 

  • Hyviä tuotteita:
    • Unkarilainen TARPA – luomuhedelmistä hillot
    • KUUSAMON mansikkatila Lammilla – sokeriset tai sokerittomat höyrymehut
    • Samoin luomutila OLLI Rautalammilla.
    • LINKOSUON kuivat leivät
    • WÄINÄMÖISEN palttoonnapit
  • Kotiruoka perusaineksista on aina luotettavin!
Mainokset
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: