Skip to content

Hiukset kesällä

kesäkuu 22, 2016

Hiukset kesällä

Hiuksemme eivät tykkää pakkasesta, mutta eivätpä ne pidä auringostakaan! Hiukset eivät ole esteettisistä syistä, vaan niiden tehtävänä on suojata päätä kuumalta, kylmältä, viimalta, kolhuilta, hankauksilta ja lialta.

Suomalaisissa hiuksissa ei ole luontaista suojaa aurinkoa vastaan – eumelaniinia – jota on kuumien maiden ihmisten hiuksissa runsaasti. Se näkyy mustana värinä. Toki mustahiuksisia on meilläkin, mutta eroja on lisää myös hiusten rasvamäärässä ja hiuksen paksuudessa.

Hius rakentuu pääasiassa proteiinista (70-80 %), vedestä (10-15 %), hiilihydraatista (0,1-0,5 %), hivenaineista (0,06 -0,5 %) ja hyaliini-nimisestä rasvasta (3-6%). Pohjoismaisissa hiuksissa on jokaista ainesosaa vähemmän kuin etelän kansojen paksuissa hiuksissa.

  • Hieno suomalainen hius alle 40 µm (mikrometri)
  • normaalivahvuinen suom. hius 40 – 80 µm
  • vahva hius 80-120 µm (harvinainen suomalaisilla)
  • karkea hius yli 120 µm (esim. itämainen hius)

 

Hiuksia on suojattava niin auringolta, tuulelta, saunan kuumuudelta ja meressä uidessa vedeltä.

Aina on järkevää pitää hattu päässä auringossa, - ja nauttia!

Aina on järkevää pitää hattu päässä auringossa – ja nauttia!

Aurinko haihduttaa hiuksessa olevan veden (jota on 10-15 %) ja polttaa rasvaa pois. Lopputuloksena kuivat hiukset. Tosin kesäilmassa on hyvääkin, sillä ilmassa on runsaasti kosteutta – riippuen kuinka kuuma tai sateinen kesä on. Hiukset pystyvät imemään kosteutta itseensä, jota porottava aurinko haihduttaa saunan ja föönin lisäksi. Talvi-ilmassa on erittäin vähän vettä. Sen huomaa, kun sisälle tultaessa silmälasit huurtuvat eli sisäilman kosteus tiivistyy laseihin.

Kun hiukset vaalenevat auringossa, se on aina vaurio! Lyhythiuksiset vaaleatukkaiset miehet jopa odottavat luonnon ”vaalennusta”. Onneksi hiukset uusiutuvat koko ajan, kasvu on keskimäärin 1,25 cm/kk. Siten keskitalveen mennessä vaurioitunut osa on jo leikattu pois, ja hiukset ovat taas oman värisensä.

Pahempi huoli on ihosyöpäriski. Jos miestyyppisessä kaljuudessa (DHT) hiuspohja altistuu auringolle, päälakeen saattaa kehittyä keratosis solaris-niminen ihosyövän esiaste. Samoin voi käydä niille naisille, joilla on voimakas hiustenlähtö ja hiuspohja paistaa jo läpi.

Kesällä paras suoja naisilla on lierihattu tai huivi ja miehille lippalakki. Aurinkosuoja tuotteet ovat vain nimellinen suoja, ne eivät riitä estämään hiusten kuivumista tai jopa palamista.

Merivedessä uinnin jälkeen hiukset on huuhdottava makealla vedellä heti. Meri + aurinko on varsinainen hiusten kuivattaja. Paras olisi tietysti pestä hiukset heti uinnin jälkeen ja käyttää hyvää tehokasta kosteuttavaa hoitoainetta. Varma suoja on uimalakki!

Nautitaan kesästä ja suojataan hiukset!

HiusAkatemia

Lisätietoja: annikki.hagros-Koski@hiusakatemia.fi tai puh. 0400-615465 (hiustutkimusta 45 vuotta)

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: