Skip to content

Taas Hesari kirjoittaa vanhaa tietoa hiustenlähdöstä

elokuu 12, 2016

Helsingin Sanomat julkaisi kirjoituksen ”Tukka takana”, jossa oli muutaman lääkärin mielipiden hiustenlähdöistä.

Miksi aina kysytään lääkäreiltä? Ei lääkäri tunne hiustenlähtöä, vain ne, jotka ovat sairauksien aikaan saamat.

Miksi aina kysytään lääkäreiltä? Ei lääkäri tunne hiustenlähtöä, vain ne, jotka ovat sairauksien aikaan saamat.

Taas tuli minulle suru puseroon. Oli pakko kirjoittaa kommentti mielipide sivulle. Olisi pitänyt olla laajempi, muuta en usko, että Hesari julkaisee tätäkään.

Helsingin Sanomat

Mielipide

hs.mielipide@hs.fi

 

Kommentit julkaisuun 11.8.2016 otsikolla Tukka takana?

Julkaisussa oli 10 eri kohtaa hiustenlähdöstä, jotka ovat samaa lääketieteen tietämättömyyttä, jota on ainakin 1970-luvista alkaen toistettu. Ainoastaan uudempana asiana oli mainittu finasteridi, joka ei kuitenkaan ole mikään yleisapu, kuten kirjoituksessa todettiinkin.

”Tukistuskoe”, jolla lääkärit väittävät toteavansa hiustenlähdön, on sinällään aika naurettava koe. Hiustenlähdön todellinen selvitys tapahtuu ainoastaan ja vain mikroskoopilla. Tosin jokainen tietää ilman mitään koettakin, onko hiustenlähtöä vai ei.

Väite että, ”ravintolisäpurkki ei tepsi varmasti” osoittaa tietämättömyyttä. On selvää, ettei olekaan syytä lukea mainoksia, sillä hiustenlähtö on aina yksilöllinen asia ja monen tekijän yhteisvaikutus. Yksi pilleripurkki ei tuo hiuksia takaisin, tarvitaan tutkimus hiusjuurista mikroskooppisesti, ja määritellään kunkin yksilölliset puutteet ja tarpeet.

Perusasia terveille hiuksillekin on: ravinto, liikunta lepo. Ruokamme on nykyään niin ravintopuutteista, että tarvitaan ravintolisiä. Niitä eivät määrää lääkärit, vaan koulutetut ammattilaiset, jotka tuntevat hiustenlähdön tekijät ja osaavat antaa neuvot.

Telogeeninen hiustenlähtö ei tarkoita mitään erityistä hiustenlähdön tekijää, vaan se tarkoittaa, että hius kuolee kesken kasvukauden. Uusi hius syntyy vasta kun kasvukausi täyttyy.

Neuvo, että ”älä arastele hiustenpesua – se voi pitää tukan päässä”, ei toimi hiustenlähdön korjaajana ollenkaan. Lisäksi suositellaan jopa päivittäistä pesua. Toki pestä pitää, mutta 3-5 päivän välein. Hiuspohjassa elää normaalifloora, joka saa ravinnon talista ja hiestä. Ne eivät ole likaa, vaan niiden sekoitusta kutsutaan happovaipaksi, joka elättää normaali bakteerikannan. Siitä tulisi pitää hyvää huolta kuten suolistobakteereitakin. Shampoilla ei ongelmia korjata, sillä syyt ovat syvemmällä shampoon ulottumattomissa.

Hiustenlähtö ei kuulu lääkärille. Se ei ole myöskään ihotauti. Se kuuluu koulutetuille hiustutkijoille. Se on ainutlaatuinen suomalainen pitkäaikaiseen tutkimukseen ja kokemukseen perustuva tutkimusmenetelmä, josta ollaa kiinnostuneita ulkomaita myöten.

Lääkäreille kuuluvat sairaudet. Pysykööt lääkärit omalla alueellaan, hiustutkijat omallaan, mutta yhteistyö olisi hedelmällistä, jos lääkärit voisivat astua norsunluutornistaan tutustumaan tähän hiusjuurista tehtävään tutkimusmenetelmään. Hiusjuurien alue onkin jäänyt lääketieteeltä tutkimatta.

Annikki Hagros-Koski

LuK, hiustutkija

HiusAkatemia

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: