Skip to content

Pidätkö pään paljaana pakkasella!

marraskuu 28, 2016

Verratkaapa talvipakkasilla kaupunkien kaduilla liikkuvia suomalaisia ja ulkomaalaisia ihmisiä pukeutumistyylissä! Moni suomalainen kulkee pää paljaana, olipa pakkasta sitten tai ei.

Nyt pipot ja kasvalakit muotiin pakkasilla!

Nyt pipot ja kasvalakit muotiin pakkasilla!

Ulkomaalaiset kulkevat myssyt ja karvahatut päässä. Suomalainen mies, joka peittää kaljuuntumisen ajamalla loputkin hiukset kokonaan pois, kulkee pää paljaana pakkasella. Ei ole ihan viisasta.

Helsingin Sanomat kirjoitti jutun 13.11.2016: ”Lämpö pakenee päästä ja jaloista”: Toimittaja ja kuvaaja kuvasivat lämpökameralla ihmisiä, kun pakkasta oli -6 astetta.

Selvisi, että lämpö pakenee paljaista päistä ja käsistä, tiukoista housuista ja auki olevista takeista.

Näin kirjoittaa Helsingin Sanomat: ”Ohuet vaatteet ja paljaat pinnat – juuri ne ovat suomalaisten tyypillisimpiä pukeutumisvirheitä pakkasissa”, sanoo kylmänvaikutuksiin ja kylmäpukeutumiseen perehtynyt tutkimusprofessori Hannu Rintamäki  Työterveyslaitoksesta.” 

Pienessäkin pakkasessa peittämättömän pään kautta karkaa lämpöä jopa kasi kertaa enemmän kuin pipon alta,” jatkaa Hesari.

Minä olen jo pitkään ollut kauhuissani ihmisistä, jotka kulkevat kovillakin pakkasilla päät paljaana. Ja nyt erityisesti, kun miehet ovat ottaneet muodikseen ajaa pää kaljuksi.  Onko hienoa kulkea pää kaljuna vai eikö rahat riitä pipoon?

Hesari kirjoittaa vielä : ”Paleltumia voi saada kaikissa alle nollan asteen lämpötiloissa, mutta -22 asteen lyhytkin altistus voi aiheuttaa pinnallisen paleltuman. Ja tuuli vauhdittaa jäähtymistä.”

”Alkoholi myös avaa pinaverenkiertoa, mikä pidemmässä kulmäaltistumisessa tarkoittaa suurempaa lämpöhukkaa ja jäähtymistä”. (Vrt. pikkujoulun aikaan taksitolpilla!! Kuinka monella on päässään suojaa?)

Olen huolissani myös hiusten kasvun kannalta. Olemattoman ohuet verisuonet supistuvat kylmässä entisestään ja hiusten ravinnonsaanti heikkenee tai jopa loppuu. Se lisää hiustenlähtöä. Viisainta on suojata koko keho ja ehdottomasti pää kylmältä.

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: