Skip to content

Hyvä terveydelle, mutta haitta lääkkeen kanssa

maaliskuu 15, 2017

Helsingin sanomat julkaisi jo kauan tiedetyn asian: tietyt ruoka-aineet ovat haittoja tiettyjen lääkkeiden kanssa.

Helsingin Sanomat varoittelee maidosta, salamista, greipistä jne. tiettyjen lääkkeiden kanssa.

Tässä tiivistelmää kirjoituksesta:

  • ”Greipin sisältämä furanokumariini estää tärkeän entsyymin, cyp3A4:n, toiminnan”. Häiriö vaikutus on mm. statiineja, verenpaine- ja rytmihäiriölääkkeitä käyttävillä. Lehti jatkaa: ”Toisaalta on myös muutamia lääkeaineita, joiden pitoisuutta greippi laskee, esim. allergialääke feksofenadiini”. 
  • ”Verenohennuslääkitystä käyttävän kannattaa varoa pinaattia, lehtikaalia ja muita tummanvihreitä kasviksia, koska ne sisältävät K-vitamiinia. ” Näin lääkityksen vaikutus lakkaa tai heikkenee. Tosin lääkettä voidaan säädellä, joten kielto ei ole ehdoton.
  • ”Maitoa ei pidä nauttia tiettyjen antibioottien kanssa, kuten tetrasykliini ja soprofloksasiini”. Maito estää imeytymistä.
  • Juuston sisältämä tyramiini säätelee verenpainetta, kiihdyttää sydämen toimintaa ja lisää hengitystä. Masennuslääkkeen kanssa juusto aiheuttaa päänsärkyä. Tyramiinia on monissa hapatetuissa ja käymisen kautta syntyneissä ruoissa, kuten pitkään kypsyneissä juustoissa, salameissa ja soijatuotteissa.”

Jos on epävarma, mitä saa syödä minkäkin lääkkeen kanssa, kannattaa kysyä lääkäriltä.

Itse olen sitä mieltä, että kun eräät lääkärit sanovat, että ”kaikki luontaistuotteet pois”, on turhan jyrkkä lausunto. Ei kaikki ole haitallista lääkkeidenkään kanssa. Tosi asia on, etteivät kaikki lääkärit tunne luontaistuotteita, joten eivät ole niiden ehdottomia asiantuntijoita. Monet luontaistuotekauppiaat ovat paljon perehtyneempiä ja osaavat neuvoa hyvin monessa asiassa. Heitä koulutetaan koko ajan.

Myös kannattaa kysyä neuvoa funktionaalisen lääketieteen edustjilta – siinä on luotettava ammattikunta.

Hiusten hyvinvoinnin ja hiustenlähdön ehkäisyn kannlta monet luontaistuotteet eli ravintolisät ovat välttämättömiä. Niistä tärkeimmät ovat D-vitamiini, magnesiumsitraatti, betaglukaani (Immufix) ja omega-3 (Frezzor sopii myös verenohennuslääkkeen kanssa). Nämä eivät ole ristiriidassa juuri minkään lääkkeen kanssa. Aina kannattaa kuitenkin varmistaa asia.

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: